Filmszemle

A vadászat és a horgászat ma már nemcsak sport, hanem része a természetes vagy természetközeli élőhelyek komplex védelemének és fenntartásának. Nincs már a Földön olyan terület, amit nem befolyásol az emberi tevékenység. A vadgazdálkodás az élőhelyek fenntartásán és javításán keresztül óvja a természeti környezetet az ott élő minden állat- és növényfaj számára, korlátozza és szabályozza az emberi tevékenységet, jelenlétet a vadvilág védelmének érdekében.

A Nemzetközi Vadász- és Horgászfilm Fesztivál célja a vadvilág és az ember kapcsolatának bemutatása.

Hagyomány, sport, vadvilág védelme, vadgazdálkodás a XXI században.

A vadászati - horgászati lehetőségeket és az adott területen folyó vadgazdálkodást bemutató filmek minőségi fejlődésen mentek keresztül az utóbbi években. A mai vadász-horgász filmeket már új kategóriaként/szekcióként kell kezelni az ismeretterjesztő filmek nagy halmazában. Ez a Fesztivál ezeket szeretné bemutatni a nagyközönségnek!
Ezek a filmek már nem a vadászról vagy a horgászról szólnak, hanem egy közösségről, egy felelősségteljes szabadidős tevékenységről, továbbá annak hagyományairól, amelyhez igen sokszínű szolgáltatások társulnak.
Szeretnénk, hogy a vadon élő növény- és állatvilág sokszínűségét, gazdasági, tudományos, etikai és esztétikai értékét bemutató filmeken keresztül a vad és ember viszonya kerülne középpontba a Fesztivál keretein belül.

Ahogy Széchenyi Zsigmond vadász és író fogalmazta: „Vadászat: vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzúgás”.

A fesztivál lehetőséget ad az alkotóknak, a szakembereknek, a kutatóknak és a műfaj iránt érdeklődőknek a szakmai eszmecserére és a tartalmas, minőségi szórakozásra. A Fesztivál a XIII. alkalommal, hagyományosan a Gödöllői Királyi Kastélyban megredezésre kerülő Gödöllői Vadásznap keretében kerül megvalósításra.

Kiírás

Vadvilág Nemzetközi Vadász- & Horgászfilm Fesztivál

Helyszín: Gödöllő, Hatvan
Időpont: 2020. szeptember 19-20.
Nevezési időszak: 2020. április 01- 2020. május 31. (magyar idő szerint)

A Nemzetközi Fesztivál célja a vadvilág és az ember kapcsolatának bemutatása. Hagyomány, sport, vadvilág védelme, vadgazdálkodás a XXI században. „Tudatos jelenlét a jövőben” – Tisztelet és hagyomány

A vadászat és a horgászat ma már több mint sport – szakma, tudomány és szenvedély.

A filmek segítségével minél szélesebb rétegek figyelmét szeretnénk felhívni a vadvilág védelmének fontosságára és az élőhelyek okszerű kezelésére.

A Fesztivál lehetőséget ad az alkotóknak filmjeik bemutatására, a szakembereknek,a kutatóknak és a műfaj iránt érdeklődőknek a szakmai eszmecserére és a tartalmas szórakozásra.

A Fesztivál a XIII. alkalommal, hagyományosan a Gödöllői Királyi Kastélyban megrendezésre kerülő Gödöllői Vadásznap programjai keretében kerül megvalósításra.

Kategóriák

 1. Vadvilágvédelem
  – ebben a kategóriában olyan természet és ismeretterjesztő filmeket várunk, amelyek bemutatják a természetes/természetközeli élőhelyeket, az ott élőfajok életét és viszonyukat az emberhez. Tudatos élőhelyvédelem és/vagy vadgazdálkodás szerepe a még létező természetes ökoszisztémák fenntartásában a XXI században.
  Két szekcióban lehet nevezni:

  1. Televíziós produkciók és független filmek
  2. Rövidfilm – max. 10 perc

   

 2. Vadászat
   A vadászat, vadgazdálkodás a XXI században. Hagyomány, természetvédelem, sport és turizmus. Ide azokat a filmeket várjuk, amelyek bemutatják a vadászat-vadgazdálkodás szépségét és szerepét az élőhelyek védelmében. A filmeken keresztül megismertetik a szenvedélyt, a sportot, az embert, az adott terület természeti és kulturális értékeit, mint sportturisztikai desztináció. Ezek a filmek kihangsúlyozzák az ember jelentőségét, mint tudatos tevékenység a vadvilág védelme érdekében.
  Kiemelten: Televíziós produkciók és független filmek nevezését várjuk, de rövidfilmek, internetes videókat is.
  Három szekcióban lehet nevezni:

  1. Tudatos jelenlét: hagyomány, sport, élőhelyek bemutatása
  2. Íjász vadászat
  3. Vadászat – sportturisztikai desztinációk

   

 3. Horgászat
  ebben a kategóriában azokat a filmeket várjuk, amelyek bemutatják a világ élővizein folyó horgászatot, a sportot, az embert, az adott terület természeti és akár turisztikai értékeit, továbbá mint sportturisztikai desztinációt.
  Kiemelten: Televíziós produkciók és független filmek nevezését várjuk, de rövidfilmek, internetes videókat is.
  Három szekcióban lehet nevezni:

  1. Horgászat álló- és folyó vizeken" (tengerek, tavak, folyók, patakok, stb.)
  2. Sporthorgászat a Catch&Release elv alapján" (pergetés, legyező horgászat, bojlis horgászat)
  3. Horgászat – sportturisztikai desztinációk

  Felhívjuk minden horgásztársunk figyelmét, hogy a professzionális, - így a televíziós stúdiók mellett mindenki nevezhet a HOBBI kategóriában! Ezeket a filmeket készíthetik akár okos telefonokkal is – lehetőleg HD minőségben, maximum 5-8 perces hosszban. A téma kötetlen. Lehet etűd, egy-egy humoros esemény, érdekes kaland, látványos halfogás, vagy különleges vízparti látvány megörökítése. A nyertesek külön elbírálásban és díjazásban részesülnek, melyeket az M4 Sport Pecatúra szerkesztősége ajánlott fel. A filmeket küldhetik a youtube csatornákon, illetve márciustól további részleteket olvashatnak a honlapunkon, következő lapszámunk Pecatúra oldalán, illetve az M4 Sport adásaiból is tájékozódhatnak.

NEVEZÉSI SZABÁLYZAT

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

A NEVEZÉS IDŐSZAKA:2020. április 01. - 2020. május 31. (MAGYAR IDŐ SZERINT).

A filmszemlére kizárólag 2018-ban vagy azt követően született alkotásokat lehet nevezni. Amennyiben egy 2017 előtt született alkotáson a rendező olyan jellegű aktualizálást végzett, amely által az alkotás jelentősen módosult, kiegészült, frissült, úgy a nevezése érvényes.

A Fesztivál hivatalos nyelve: a magyar és az angol.

A magyar alkotóknak minden nevezéssel kapcsolatos írásos anyagot e két nyelven kell feltölteni, megküldeni, a külföldieknek pedig angolul. A magyartól eltérő nyelvű filmeknél kötelező az angol nyelv vagy felirat.

FILMEK NEVEZÉSE

2020-BAN A KÖVETKEZŐ FELÜLETEK VALAMELYIKÉN LEHET NEVEZNI:

 • Fesztivál hivatalos weboldalán, elérhető április 01-től! a Nevezés ikonra kattintva (a szervezők által preferált mód)
 • Filmfreeway
 • Festhome

Mindegyik felületen érvényesnek minősül a nevezés, viszont kérjük, hogy a fentiek közül 1 filmet csak 1 felületen nevezzen! Amennyiben több oldalon nevez, a legfrissebb nevezést fogadjuk el. Mindenkinek ajánljuk a fesztivál hivatalos nevezési lapját.

A Fesztivál saját nevezési oldalán, a Filmfreeway és a Festhome oldalán a nevezés ingyenes. A Reelport oldalon az első nevezés ingyenes.

Érvényes nevezéshez szükséges adatok

Az adatok teljes körű kitöltésével, a kért fájlok feltöltésével válik a nevezés érvényessé!

A nevezéseket a kiírásban szereplő kategóriák valamelyikének megjelölésével kell megtenni.

A kért adatok:

 • kapcsolattartó: neve, e-mail címe, telefonszáma
 • nevezett film alapadatai: film eredeti és angol címe, készítés/aktualizálás éve, gyártás helye (ország), film hossza, nyelv, szinopszis magyarul és angolul (max. 500 karakter)
 • rendező(k): neve, születési éve, nemzetisége, e-mail címe, biográfiája magyarul és angolul (max. 500 karakter)
 • stáblista: rendező(k), animációs rendező(k), operatőr(ök), vágó(k), zenei szerkesztő(k), producer, forgalmazó

Kérjük a maximális karakterszám betartását!

A kért fájlok:

 • film kópiája (feltöltéssel,  vagy online link-kel is megadhatják a hozzá tartozó elérhetőséget)
 • fotó a rendezőről (min. 300 DPI minőségű és min. 800x600 felbontású)
 • 3 jelenetkép a filmből (min. 300 DPI minőségűek és min. 800x600 felbontásúak)
  trailer (opcionális)
 • angol szövegkönyv  (srt formátumban vagy word dokumentumban in-out timecoddal ellátva)

Egyéb adatokat csak a fesztiválszervezők külön kérésére kell megküldeni.

Az adatokat szerkeszthető formátumban doc-ban, vagy txt fájlként töltsék fel, ne PDF-ben. Kérjük, az adatokat kisbetűk használatával adják meg, mellőzzék a nagybetűs írást.

VETÍTÉSI KÓPIA BEKÉRÉSE

A beérkezett nevezések az előzsűri általi értékelés után a fesztiválzsűri elé kerülnek. Ha a filmet nem a megfelelő kategóriába nevezte, a zsűri áthelyezheti más kategóriába. Amennyiben egy film a zsűri által beválogatásra került a versenyprogramba, arról 2020. július 15-ig értesítést kapnak a nevezők.

A Filmszemlék versenyprogramjába kerülő filmek vetítési kópiáit elektronikus úton (ajánlott) vagy postai úton kérjük megküldeni 2020. augusztus 1-ig.

Postacím:
Carplove International Nonprofit Kft.
Kátai Róbert
1172, Budapest, Jászdózsa u 30.

A filmek elektronikus feltöltési lehetőségéről mindenkit kiértesítünk 2019. augusztus 01-ig.

A vetítési kópiát – amennyiben az a nevezéskor nem érkezett meg – a következő minimális minőséggel kérjük be:

 • Fájlformátum: Mpeg4, mov, mxf, M2ts stb.
 • Felbontás: min. 1920x1080 (full HD)
 • Bitráta: min. 20 Mbit

A versenykópia Fesztiválra való juttatásának költsége a nevezőt terheli.

Az alkotók a pályázat részeként elfogadják, hogy műveik vetítésre kerülhetnek a Fesztivál helyszínein annak ideje alatt, illetve azok részletei felhasználhatók (max. 3 perc) demonstrációs célból, vagy a fesztivált népszerűsítő spotokban. A Fesztivál kereskedelmi céllal semmilyen részletet nem használ, és nem használhat fel.

Az előzsűri és a fesztiválzsűri döntése végleges, azzal szemben fellebbezésnek nincs helye.

A Fesztivál a filmeket elláthatja magyar felirattal.

A Fesztivál az alkotók részére a vetítések után díjat nem fizet.

A Fesztivál minden eseménye, rendezvénye ingyenes.

Figyelem! A nevezési lapon minden adatot hiánytalanul adjon meg, minden mezőt töltsön ki! Hiánypótlásra egy alkalommal nyílik lehetőség. Amennyiben a nevező ennek nem tesz eleget a megadott határidőre, a nevezést nem áll módunkban elfogadni.

DÍJAK

Támogatóinknak köszönhetően a 2020-as Fesztivál Gáláján 10.000 € összdíjazásra kerül sor. A díjátadó időpontja 2020. szeptember 19. szombat, helyszíne a Gödöllői Királyi Kastély Lovardája.

SZÁLLÁS

A Fesztivál szervezői az alkotók részére (max. 2 fő) a film bemutatójának napjára, egy éjszakára lehetőség szerint szállást, a Fesztivál filmszakmai rendezvényeire pedig részvételi lehetőséget biztosítanak (előzetes regisztrációhoz kötött).

ADATVÉDELEM

A Fesztiválra való jelentkezéssel kapcsolatban megadott személyi adatokat a Fesztivál szervezői bizalmasan kezelik, azt kizárólag a regisztrációhoz és a Fesztivál kiadványaihoz használják fel, azokat harmadik személynek át nem adják. A nemzetközi nevezési oldalakra feltöltött adatokra és fájlokra ugyanezen szabályok vonatkoznak, és az oda feltöltött filmek kizárólag a zsűrizés célját szolgálják. A fesztiválvetítésre be nem válogatott filmek a válogatást követően törlésre kerülnek.

KAPCSOLAT

Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő

Postacím:
Carplove International Nonprofit Kft.
Kátai Róbert
1172, Budapest, Jászdózsa u 30.

E-mail: info@godollowildlifefest.com
Web: www.godollowildlifefest.com
Facebook: www.facebook.com/wildlifefilmfest

Kérjük, adja hozzá az info@godollowildlifefest.com címet a biztonságos feladókhoz vagy címlistájához, hogy a jövőben biztosan megkapja a nevezéssel és a fesztivállal kapcsolatos értesítéseket.

Nevezés